espresso
Lifestyle,  Smacznego

Espresso czy kawa przelewowa? Jakie są podstawowe różnice? 

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki gorącej kawy. Nie ma w tym fenomenie kompletnie nic dziwnego. Ze względu na swoją zawartość „pobudzacza” (kofeina), ten czarny napar zawładnął na dobre naszym życiem. Już od wielu lat na naszym rynku króluje kawa z ekspresów ciśnieniowych, ale tak zwana trzecia fala przyniosła popularność również kawie przelewowej. Na rzecz tego artykułu pominiemy kawy rozpuszczalne, bo jest to temat na kompletnie osoby tekst. Skupimy się natomiast na kawach ziarnistych oraz na tym, jakie są podstawowe różnice w sposobach i parzenia.

Ekspresowa kawa – Espresso

Espresso to nazwa własna naparu kawowego, który powstaje z ekspresu ciśnieniowego. Zrobienie takiej kawy zajmuje około 15-20 sekund, co jest naprawdę imponującym wynikiem. Espresso jest idealnym rozwiązaniem dla fanów intensywnych smaków, które długo pozostają na naszych kubkach smakowych. Jeśli preferujemy delikatniejsze doznania, pozostaje nam tylko puścić wodze fantazji. Wystarczy dodanie naszego ulubionego mleka lub napoju roślinnego, a otrzymamy kawy, które doskonale znamy z polskich kawiarni. Cappuccino, latte oraz flat white to tylko niektóre z nich. Wszystkie różnią się ilością mleka oraz stopniem jego spienienia, dlatego z pewnością każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

Drugim sposobem jest dodanie wody, dzięki czemu otrzymamy doskonale znane nam americano. Choć pewnie w tej kwestii znajdzie się wielu przeciwników, to aby nadać kawie jeszcze delikatniejszy i bardziej deserowy smak, możemy wspomóc się dodaniem syropu smakowego. 

„A damn fine cup of coffee” – czyli kubek kawy przelewowej 

Kawa przelewowa w naszym kraju zyskuje na popularności od niedawna. Choć u naszych skandynawskich sąsiadów i za oceanem to właśnie ona króluje w filiżankach. Wszyscy na pewno kojarzymy z filmów nieskończone dolewki kawy w restauracjach typu diner. To nią w każdym odcinku serialu „Twin Peeks” zachwycał się Agent Cooper.

Skąd ten fenomen? Ekspresy przelewowe są zdecydowanie prostsze w obsłudze od ich ciśnieniowych kuzynów. Każdy z nas nawet w warunkach domowych będzie w stanie obsłużyć kawiarnianą maszynę przelewową. Znaczenie mają też na pewno walory smakowe. Kawy przelewowe są zdecydowanie delikatniejsze, czasami można je określić nawet herbacianymi. A co dla niektórych najważniejsze, kawy przelewowe dają niezłego kopa. Dzięki zdecydowanie dłuższemu czasowi ekstrakcji zawartość kofeiny jest znacznie większa.

Jaka kawa będzie dla nas najlepsza? 

Espresso, latte, przelew, na zimno, na ciepło. Wybór jest ogromny, a wręcz nieskończony. Odpowiedź na to pytanie jest jedna. Będzie to taka, która najbardziej nam zasmakuje. Obecnie w świecie kawowym jest w czym wybierać. Różne rodzaje zaparzeń oraz kraje pochodzenia ziaren pozwalają nam na wiele eksperymentów. Pamiętajmy, że warto próbować nowych smaków, być może odkryjemy coś, co stanie się naszym ulubionym napojem. Jeśli czujemy się zagubieni w kawowym świecie, na pewno pomocni będą bariści z lokalnych kawiarni oraz palarni kawy.

Jestem fancy boomerką, a właściwie boomerką, która chce być fancy, chce być na czasie. Dlatego prowadzę ten fancy-nieboomerski blog.